•Problemele vor interveni in momentul in care producatorii vor refuza sa-si comercializeze productia
Fata de anul trecut, productia de grau de anul acesta s-a redus cu aproape 1.000 de kilograme la hectar, in mare parte datorita vremii extrem de secetoase, dar si precipitatiilor care au cazut in prima parte a lunii iulie. Chiar si in aceste conditii, necesarul de grau al judetului este acoperit, acest lucru depinzand, insa, si de modul in care populatia va intelege sa-si comercializeze recolta.
O productie mai mica cu o tona la hectar
In prezent, recoltatul graului s-a incheiat in proportie de 99%, productia medie obtinuta la hectar fiind de 1.980 de kilograme. "Fata de anul trecut s-a inregistrat o scadere de 1.000 de kilograme la hectar, iar diferenta (in minus) fata de media multianuala este de 700 - 800 de kilograme la hectar. Cu toate acestea, productia obtinuta in 2000 este peste asteptari, in conditiile in care seceta a afectat foarte mult culturile, iar ulterior au fost ploi torentiale si grindina", a declarat Viorel Olariu, directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Iasi. Pana acum, s-a obtinut o productie totala de 68.990 de tone, dintre care 1.947 de tone au fost livrate catre unitatile de panificatie si 7.032 de tone catre alti beneficiari. In aceste conditii, in depozitele producatorilor se afla acum 58.450 de tone, dintre care 3.300 de tone reprezinta fondul pentru samanta.
"In mod normal, aceasta cantitate obtinuta ar acoperi consumul judetului pentru o perioada de 13 luni, fiind consumata, lunar, o cantitate de aproximativ 5.000 de tone de grau. Problema este ca piata e libera, iar omul vinde unde vrea. In aceste conditii, vor pleca unele cantitati de grau din judet, dar vor veni altele. In plus, nu suntem convinsi cat grau va vinde populatia", a mai afirmat Vio