Comuna Garoafa este renumită pentru gogoşarii, ardeii capia sau varza pe care le cultivă ţăranii în solarii gigantice. În afară de drumurile de acces şi de terenul de sub case, fiecare centimentru de pământ este acoperit cu folie. Localnicii trăiesc de pe urma legumelor numai dacă produc suficient cât să vândă en-gros.
În comuna Garoafa sunt sute, poate chiar mii de solarii, care alcătuiesc o adevărată a industrie a legumelor. Cea mai rentabilă legumă pentru cultivatorii de la Garoafa este gogoşarul.
Jean Turcu este unul dintre locuitorii comunei Garoafa care a dezvoltat o mică afacere cu răsaduri de gogoşari şi ardei capia. Bărbatul are 36 de ani şi de mic a învăţat, de la părinţii săi, secretul grădinăritului. "Pământul ne dă hrana de zi cu zi. În ciuda crizei, nouă ne merge destul de bine. Este adevărat că nu prea avem zile de repaus, dar dacă noi nu muncim nu avem cum să le dăm hrană copiilor. Investiţiile sunt destul de mari. Pentru a construi aceste solarii am cheltuit 4.000 de lei. Toată familia e implicată. Soţia vinde răsaduri în piaţă, iar fetiţa noastră, după ce îşi termină lecţiile de făcut, ne ajută la stropitul grădinii şi la controlul răsadurilor", se mândreşte grădinarul din Garoafa.
Solariile lui Jean Turcu se întind pe mai bine de un hectar. Culturile sunt încălzite cu o minicentrală pe lemne. Peste 100 de litri de apă se folosesc pentru a menţine acelaşi grad de umiditate în timpul unei săptămâni în serele pe care le are gospodarul. "E muncă multă şi profitul nu este întotdeauna cel la care te aştepţi. Sunt şi ani foarte buni, dar şi ani în care munceşti aproape degeaba", spune Turcu.
Ocolesc piaţa din Focşani
Ţăranii din Garoafa investesc în solarii în fiecare an. Efortul financiar este destul de mare, dar trebuie făcut dacă legumicultorii vor să îşi vândă marfa la angrosişti, şi nu cu kilogramul, la piaţă. "Cei care n