Meseria de barman presupune pe lână prepararea de cocktailuri şi servirea clienţilor, şi asigurarea unui spectacol pentru consumatori. Mai mult, un barman trebuie să ştie să recomande o băutură şi să se adapteze după fiecare client.
Barmanul joacă un rol important în dezvoltarea unui bar, club sau restaurant. Astfel, alegerea celui mai bun specialist în băuturi se face după criterii bine stabilite. Un anunţ de angajare pentru o astfel de poziţie spune că un barman ideal trebuie să fie muncitor, flexibil, orientat spre client şi jucător de echipă.
În plus, cunoştinţele de limba engleză sunt esenţiale şi o limbă suplimentară este un avantaj. „Să ştii să comunici cu orice client este vital. Am avut arabi şi chiar japonezi pe care a trebuit să-i servesc, dar am avut norocul că ştiau engleză. Oricum, încurajez ca măcar câteva fraze să ştii din cât mai multe limbi străine pentru a te descurca la bar", explică Ionuţ Codreanu, barman de şapte ani.
În plus, mai nou, un barman trebuie să se asigure şi de spectacolul din cluburi. „Barmanul este el însuşi un entertainer (persoană care se ocupă de divertisment - n.r.), respectiv trebuie să ştie cum să-şi «îmbrace» de fiecare dată preparea unei băuturi pentru a oferi show", completează tânărul.
Avantaje
Mihai Luca, bar trainer & consultant în cadrul Barmania, menţio¬nează că un barman bun trebuie să fie în primul rând „pasionat de această frumoasă meserie". Astfel, abilităţile necesare se pot dezvolta pe parcurs. „Nimeni nu s-a născut învăţat, aşa că nu putem să zicem că doar anumite persoane sunt potrivite pentru profilul de barman. Să nu uităm că «pofta vine mâncând»", precizează Luca.
Mai mult, să lucraţi ca barman presupune importante avantaje, mai ales în condiţiile în care sociabilitatea este o caracteristică care vă defineşte. „În calitate de barman intri în contact cu oameni din diferite