Diabetul şi cancerul de colon sunt afecţiuni care pot fi prevenite printr-un consum adecvat de fructe şi legume.
Odietă săracă în fibre vă poate predispune la boli digestive, cum ar fi constipaţia, dar şi la afecţiuni ale inimii şi chiar la cancer, arată site-ul medical WebMd. Ca să aduceţi fibre în alimentaţie, trebuie să consumaţi fructe, legume şi cereale.
Merele vă scapă de constipaţie
Dacă vă doare stomacul mai mult de trei ori pe săptămână, iar scaunele sunt tari, este posibil să fiţi constipaţi, însă nu doar lipsa fibrelor din alimentaţ ie poate fi de vină, ci şi sedentarismul ori diferitele medicamente şi suplimente pe care le luaţi. Totuşi, dacă problema are o cauză alimentară, sfatul este să consumaţi mere, zmeură, morcovi, broccoli şi cereale. Medicii mai spun că este indicat să introduceţi treptat fibre în dietă, astfel încât organismul să se obişnuiască cu schimbările. Un alt sfat este să consumaţi din plin lichide, fie că este vorba despre apă, supă ori sucuri naturale.
„Fibrele asigură senzaţia de saţietate“, spune specialistul în nutriţie Kathleen Zelman. Dacă această senzaţie începe să se instaleze din ce în ce mai greu, veţi mânca mai mult decât are nevoie organismul vostru şi riscaţi să vă îngrăşaţi.
Mazărea şi fasolea, bune pentru glicemie
Specialiştii în nutriţie vă recomandă să mâncaţi între 25 şi 35 de grame de fibre pe zi, cantitate pe care o puteţi lua din fructe proaspete, cereale şi legume de sezon. Ca să vă obişnuiţi să mâncaţi fructe şi legume, este indicat să începeţi cu cele pe care le preferaţi.
Dacă suferiţi de diabet şi vă este greu să vă controlaţi glicemia, este posibil să fie şi din cauza deficitului de fibre. Acestea întârzie în mod normal absorbţia zahărului, ajutând organismul să controleze mai bine nivelul zahărului din sânge. În aceste