După criza laptelui infestat cu aflatoxină, astăzi Germania a retras de pe piaţă carnea de curcan provenită de la o fermă din ţara noastră, după ce a descoperit că produsele conţineau reziduuri de antibiotice. Carnea urma să ajungă şi în Austria şi în Anglia.
Informaţia potrivit căreia în Germania a ajuns carne de curcan care conţine reziduuri de medicamente, de la o fermă din România, a venit prin sistemul rapid european de alertă. Circulara nu a ajuns încă în judeţul Cluj.
„Alerta are un plan de difuzare. Să zicem din Germania, a plecat în Bucureşti, în Ilfov şi Constanţa. Deci alerta se dă pentru depozitele din această zonă. Trebuie să privim această alertă ca pe o chestie de normalitate. Adica eu îmi retrag de pe piaţă produsul care nu e conform”, a declarat Nicolae Pivariu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare din România au demarat o anchetă în cazul cărnii de curcan. Aceştia sunt acuzaţi însă, din nou, de liderii sindicatelor din industria alimentară din România, că au panicat populaţia, înainte să aibă rezultate concrete.
„În momentul în care greşeşti, cum au greşit reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veterinare, ieşi cu astfel de declaraţii pripite şi grăbite pe piaţă, bagi în panică o populaţie întreagă care săraca, pentru ea şi pentru copii nu mai ştie ce să cumpere de mâncare. Distrugi o industrie alimentară. Oare oamenii aştia nu pot răspunde pentru sabotaj?”, a declarat Dragoş Frumosu, președintele Federației Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Fostul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Cluj, Mircea Radu, susţine însă că problemele din industria alimentară apar din cauza faptului că numărul inspectorilor este prea mic.
În timp ce autorităţile şi sindicatele se contrează pe tema noul