Pâinea este alimentul de bază din dieta românilor. Fapt dovedit de ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică, obţinute de gândul, care arată că un român mănâncă zilnic 546 de grame de produse de panificaţie. Gramajul ne situează peste media europeană, potrivit cifrelor ultimului Eurobarometru, care arată că un european consumă 300 de grame de produse de panificaţie.
Nutriţioniştii spun că, având în vedere datele menţionate mai sus, nu e de mirare că incidenţa obezităţii este în creştere la noi în ţară. „Numai 500 de grame produse de panificaţie asigură organismului 2.000 de kilocalorii, indiferent dacă alegem pâine albă, de secară sau din cereale integrale. Practic o femeie şi-a asigurat resursele zilnic numai din acest tip de produse”, a declarat pentru gândul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Ce conţine meniul zilnic al unui român
Zilnic, românul consumă peste 546 de grame de cereale – aici intrând produsele de patiserie şi panificaţie, 269 de grame de cartofi, 477 de grame de legume, 173 de grame de fructe, 22 de grame de zahăr, aproape 50 de grame de grăsimi - dintre care 40 de grăsimi vegetale şi 9 de grăsimi animale, 613 grame de lapte, o jumătate de ou, 12 grame de peşte şi 164 de grame de carne – dintre care 20 de grame de carne de vită, 52 de pasăre şi 92 de grame de carne de porc, potrivit calculelor gândul obţinute în urma datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Un calcul simplu arată că, practic, într-un an, un român mănâncă 200 de kilograme de pâine, 98 de kilograme de cartofi, 74 de kilograme de legume, 63 de fructe, 8 kilograme de zahăr şi 18 de grăsimi. În privinţa cărnii, cea de porc este preferata românilor. Conaţionalii mâncând în fiecare an aproape 33 de kilograme de carne de porc. Peştele nu ne prea place, dovadă fiind cantit