Uniunea Europeană a aprobat planul pentru contracararea crizei în scandalul cărnii de cal
Uniunea Europeană a aprobat vineri seară un plan destinat contracarării crizei provocate de carnea de cal, care a fost etichetată drept carne de vită în alimente. Decizia UE prevede efectuarea de teste ADN pe alimente care ar trebui să conţină vită. “Carne de cal: statele membre aprobă planul Comisiei Europene pentru depistarea fraudelor în comercializarea produselor alimentare”, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat, precizând că măsurile vor fi implementate “imediat”. Fiecare stat membru, din cele 27, va efectua între zece şi 150 de teste “în principal la nivel de distribuitori, pe produse alimentare”, precizează comunicatul. În total, se vor realiza aproximativ 2.250 de teste, pentru a verifica dacă produse care ar trebui să fie de vită conţin carne de cal. În plus, vor fi realizate teste pe carne de cal, pentru a se detecta eventuala prezenţă a fenilbutazonei, un antiinflamator nociv pentru sănătatea oamenilor. Carne de cal a fost depistată în 29 de produse care ar fi trebuit să conţină vită, din eşantionul de 2.501 produse verificate până acum în Marea Britanie, anunţă Agenţia britanică pentru siguranţa alimentară.
Scandalul a zguduit fabrici din Europa
Scandalul cărnii de cal s-a declanşat la mijlocul lunii ianuariue, când autorităţile irlandeze au descoperit că hamburgerii vânduţi în Marea Britanie şi în Irlanda conţin carne de cal. Zeci de milioane de produse au fost scoase de pe rafturi. La începutul lunii februarie, Agenţia britanică pentru siguranţa alimentară a anunţat că lasagna, produsă de gigantul produselor congelate Findus, conţine carne de cal. De unde provenea carnea de cal etichetată drept carne de vită? Findus a cumpărat carnea de la compania Comigel, care, la rândul său, a acuzat unul dintre furnizori, societatea fr