Autoritatile romane fac demersuri pentru ca producatorii romani de carne si produse din carne de porc sa isi poata comercializa din nou produsele pe piata Uniunii Europene, anunta Departamentul pentru Afaceri Europene, intr-un comunicat. Aceasta, in contextul in care livrarile de carne si produse din carne de porc, provenind de la firme romanesti si avand ca destinatie piata intracomunitara, au fost interzise din anul 2003, din cauza faptului ca Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
La sfarsitul lunii iunie, Romania a solicitat Comisiei Europene includerea in anexa II a Deciziei 2008/855, masura care ar permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana. Includerea Romaniei in anexa II a Deciziei 2008/855 constituie pasul necesar inainte de trecerea la faza urmatoare, respectiv inscrierea in Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii pe piata europeana a porcinelor vii.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc, provenind de la firme romanesti pentru piata UE, au fost interzise din anul 2003, din cauza faptului ca Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor. In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.
Potrivit DAE, ca urmare a rezultatelor pozitive ale aplicarii Programului de monitorizare, control si eradicare a pestei porcine clasice, aplicat in Romania in perioada 2006-2010, in decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea R