Au invadat piaţa autohtonă şi putem spune că face concurenţă serioasă porcului românesc. Fiind o rasă de talie mai mică, de culoare neagră şi mult mai uşor de întreţinut în comparaţie cu porcul românesc, porcul vietnamez a câştigat teren prin faptul că nu prea are grăsime, iar carnea sa nu conţine colesterol.
“Vietnamezii” au un preţ destul de mic la cumpărare, iar când ajung la maturitate se pot vinde la preţuri şi de patru ori mai mari, investiţia fiind recuperată chiar din primul an. Aceste animale sunt considerate "ecologice" şi mănâncă doar produse vegetale.
La cumpărare, preţul însă este de aproape trei ori mai mare decât porcul românesc. Cei care ţin totuşi la tradiţie, pot cumpără Marele Alb, crescut în bătătura ţăranilor cu porumb, uruială şi verdeaţă.
Porcul vietnamez, o atracţie culinară
Un bărbat din Pucioasă Dâmboviţa s-a gândit că va avea success dacă va creşte aceste exemplare de porci. Nu depăşeşte în greutate 80 de kilograme, nu are cholesterol şi poate fi mâncat chiar şi de cei cărora doctorul le-a interzis carnea de porc. Vietnamezul crescut la Pucioasa, în judeţul Dâmboviţa, se vinde cu până la 30 de lei pe kilogram şi, spune proprietarul, are deja clienţi odată cu venirea iernii. Animalele au fost crescute cu mult drag şi numai cu produse ecologice: porumb, grâu şi floarea soarelui.
“Carnea de porc vietnamez este altfel decât cea românească. În primul rând nu re colesterol, iar în al doilea rând animalele sunt mai uşor de întreţinut. Mănâncă aproape orice. Le dau uruială cu grâu, cu soia şi floarea soarelui. Eu le fac mâncarea. Am maşină de făcut huruiala. Mai e puţin şi vine Crăciunul şi lumea începe să vină să cumpere. Ce are 80 de kilograme, dau. Ideea de a creşte porci vietnamezi mi-a venit de la nişte vecini. Am zis să cresc şi eu şi nu a fost o idee rea. M-a căutat cineva chiar de