Iarna se dă greu bătută anul acesta, dar cu puţin stoicism îi putem suporta ultimele capricii. Sau mai bine le suportăm cu optimism, cu gândul la copaci înfloriţi, parcuri verzi şi păduri cu miros reavăn de primăvară. Ca un cod roşu ne va surprinde în curând vremea picnicurilor şi-a coşurilor umplute cu bunătăţi. Dar cum ar fi, oare, o ieşire la iarbă verde cu arome şi preparate din bucătăria americană a anilor ’20?
În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, are loc prima ediţie a evenimentului Joia linguriţelor moştenite, dedicată Cărţii de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate de Margaret Yardley Potter. Autoarea este nimeni alta decât străbunica celebrei scriitoare Elizabeth Gilbert, autoarea bestsellerului „Mănâncă, roagă-te, iubeşte“ (a cărui ecranizare a avut-o pe Julia Roberts în rolul principal).
Cartea de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate de Margaret Yardley Potter - Gima, cum i se spunea în familie - este un savuros amestec de reţete culinare, sfaturi practice şi poveşti de familie, care şi-a păstrat prospeţimea deşi a fost publicată pentru prima oară (în SUA), în 1947.
„Străbunica mea era creativă, dar greu încercată. Nu era nici prima, nici ultima femeie din istoria suferinţelor feminine care se refugia în mâncare. Ar trebui să spun de fapt că se refugia în mâncare şi în scris, fiindcă vocea care răzbate din paginile următoare este o încântare în egală măsură literară şi culinară. Gima nu se mărgineşte la a-şi înşirui reţetele, ea ni le povesteşte cu un simţ ascuţit al umorului şi încredere în sine“, scrie Elizabeth Gibert în prefaţa cărţii.
Iar modul în care străbunica ei vorbeşte despre pregătirile şi preparatele necesare unui picnic la pescuit, toate împletite cu amintirile ei, este savuros.
Reţeta budincii de cartofi a lui Margaret Yardley Potter
„Parcă simt mirosul fumului de la