Printre mesenii pe care ospătarul Gheorghe Crăițar i-a servit la masa se numără cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu, regretatul actor Jean Constantin, precum şi marea voce a muzicii uşoare româneşti, Mădălina Manole. El a servit toată viața la cel mai renumit restaurant din Bărăgan, celebrul „Privighetoarea“, locul unde multe vedete poposeau în drumul lor spre sau dinspre mare.
Gheorghe Craiţăr a învăţat tainele meseriei de ospătar în familie. Născut tocmai la Hunedoara, l-a avut ca model pe tatăl său, ospătar renumit la vremea aceea în tot oraşul. Aşa că s-a gândit că ar fi bine să-i urmeze exemplul. Chiar dacă tatăl său nu a fost de acord ca el să îi calce pe urme, mama sa a fost cea care l-a înţeles şi l-a sprijinit.
„Iniţial, tata nu a fost de acord cu acest lucru. Mama, bucătăreasă la un alt restaurant din oraş, a fost cea care m-a impulsionat să aleg această meserie. Îmi spunea mereu <
Personalul restaurantului Privighetoarea în anii '80
Fără să îi pese de spusele oamenilor mari, el s-a înscris la Şcoala Profesională Comercială şi intră în branşă, alături de tatăl său. Cu diploma în buzunar, tânărul a plecat să își caute de lucru tocmai în Constanţa.
„Auzisem că se câştiga mai bine, de aceea mi-am făcut bagajele şi am pornit-o spre mare. Aveam mari emoţii, dar, până la urmă, am reuşit să mă descurc“, îşi aminteşte Gheorghe Craiţar.
Restaurantul Privighetoarea deținea, în anii '80, o microfermă
Plecarea la Constanţa i-a schimbat viaţa definitiv. La o masă, pe teresa restaurantului la care lucra, a întâlnit un necunoscut, care, mai apoi, avea să-i fie şef, Iulian Oprea, vestitul cârciumar al restaurantului „Privighetoarea“ din Slobozia, unul dintre cele mai renumite localuri din perioada comunistă.
Pretenţiile unor dictatori
Ajuns la Slobozia, ospătarul a