Oi, nucifere, o livadă şi albine - toate cu certificat ecologic. Se întâmplă la 45 de km de Timişoara, în localitatea Brestovăţ, unde o fermă ecologică furnizează carne de miel către întreaga lume.
Vladimir Doicaru patronează prima fermă ecologică transfrontalieră din România şi Republica Moldova. La un preţ de 35 lei pentru un kilogram, carnea de miel ecologic nu are însă tecere în rândul românilor. Cumpărătorii fideli sunt europenii din Vest, dar şi ţările tropicale. „Avem vânzări multe în Arabia Saudită şi ţările tropicale. Acolo, carnea de miel este foarte apreciată", povesteşte Doicaru. „Noi nu suntem pregătiţi pentru produse ecologice. În Europa se vând cel mai bne în Ţările de Jos, Austria, Italia şi Franţa", a explicat Viorel Solomonie, consilier în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Timiş.
Niciun român, printre clienţi
Afacerea a debutat încă de la începutul trendului ecologic, acum şapte ani. Bilanţul, din 2011 arată foarte promiţător: peste 200 de capete de miel, dar şi peste 120 de hectare de plantaţie ecologică. „Vorbim despre o adevărată plantaţie ecologică, ce conţine nucifere - aluni, castane, migdale, o livadă şi stupi de albine. Toate sunt ecologice. Este prima fermî ecologică transfrontalieră şi transnaţională, dintre România şi Republica Moldova. Nucifere ecologice nici nu mai există", a explicat Vladimir Doicaru. „Toate au certificat ecologic cu atestare de la Uniunea Europeană", a adăugat acesta.
Mielul mai ieftin de la stână implică riscuri. Iedul este pe cale de dispariție
Carnea de miel ecologic este o delicatesă pentru europenii din Occident, darşi pentru ţările care au în cultura gastronomică carnea de miel. Specialiştii spun că proprietăţile benefice ale acestuia se trag de la faptul că cerealele cu care sunt hrăniţi nu folosesc niciun fel de substanţe de sinteză. „Carnea de miel ecologic est