de SIMONA CHIRIAC FAST FOOD Suntem la mijlocul Postului si sunt convinsa ca v-ati obisnuit cu rigorile lui. Este deci momentul potrivit pentru a va pune o intrebare: care sunt preparatele intalnite cel mai frecvent pe masa din bucataria dumneavoastra, in aceasta perioada? Nu ma refer la un anumit moment din zi: poate sa fie dimineata, pranz sau seara. Ei bine, va las un pic sa va ganditi, sa asezati variantele in ordine.
MENIU. Pun pariu ca majoritatea raspunsurilor dumneavoastra vor cuprinde: cartofi fierti cu margarina sau cartofi prajiti, fasole, mazare, urzici, ciorba de legume, salata orientala (fara ou), orez, fructe, biscuiti, gogosi (de post, evident) si halva. Felicitari, ati raspuns corect. Totul ar fi bine, daca nu as avea o dilema (cam multe in ultimul timp, trebuie sa recunosc). Cum de va poate placea atat de mult halvaua? In primul rand, are un aspect usor uleios, e destul de tare si oricat te-ai chinui sa o tai in felii, dai gres. Asa ca stai pe urma sa aduni firimiturile. Apoi, daca te numeri printre cei napastuiti, vei da cu siguranta peste vreo coaja de samanta de floarea-soarelui. Sa vezi atunci bucurie! E drept ca de cativa ani au aparut si la noi variante mai rafinate, avand la baza susan sau fistic.
ISTORIE. De fapt, halvaua a fost una dintre gaselnitele gurmanzilor indieni, transmisa mai departe in Asia de Vest, in Peninsula Balcanica, dar si in zona mediteraneeana. Pentru diferite culturi, nume diferite. Astfel, era numita "halava" (in limba sanskrita), "halvah" (in limba iudaica), "halawi" (in limba araba), "helva" (in limba turca) sau "halwa" (in limba indiana). Creativitatea si-a spus cuvantul, fiecare popor adaptand reteta pe gustul sau. Totusi, ca elemente comune s-au pastrat: grisul, zaharul si nucsoara.
AROMA. In sudul Asiei se foloseste fisticul, iar in zona Marii Mediterane, susanul. Unele retete au print