Primăvara, vara, toamna, iarna... fiecare anotimp are legumele lui, astfel încât să ne putem menţine sănătatea nealterată. Fie că sunt cartofi, ciuperci, dovlecei etc., preparatele pe bază de legume sunt un amestec tulburător de arome îmbietoare. În rândurile ce urmează mă voi opri asupra sparanghelului - denumit odinioară hrana zeilor -, o legumă ce a făcut mult timp deliciul meselor capetelor încoronate.
Povestea sparanghelului - delicatesă culinară foarte apreciată în toată lumea - începe undeva la începutul secolului I. Există dovezi de cultivare a sparanghelului în Grecia Antică şi Roma Antică. De asemenea, egiptenii cultivau sparanghelul în urmă cu peste 2.000 de ani, în scop medicinal. O legendă spune că era oferit ca ofrandă zeilor în cadrul ritualurilor. Cu siguranţă a fost descoperit ca plantă în sălbăticie.
Vechii greci şi romani foloseau o denumire persană - asparag - care însemna lăstar. Termenul sparanghel a devenit popular în secolul al XVI-lea, fiind regăsit în limba engleză ca "sparagus". Sparanghelul a devenit în scurt timp leguma preferată a Regelui Ludovic al XIV-lea, fiind nelipsit de pe mesele bogaţilor.
Cartofi aromaţi
Ingrediente: un kilogram de cartofi, o legătură de ceapă verde, 4 căţei de usturoi, o linguriţă de boia dulce, un vârf de linguriţă cu nucşoară, o linguriţă cu ghimbir ras, o lingură cu cimbru, 150 ml ulei de măsline, sare, piper.
Preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se taie cuburi şi se pun într-un vas cu apă rece. Într-un bol mai mare se amestecă ghimbirul cu pudra de nucşoară, boiaua dulce şi cimbrul. Se adaugă ceapa verde tocată mărunt, usturoiul curăţat de foi şi pisat, sare şi piper după gust şi uleiul de măsline. Cartofii se scot din apă, se pun pe un şervet absorbant şi se usucă. Se pun apoi în bol cu celelalte ingrediente, se amestecă şi se pun apoi pe o tavă ta