Plăcinta cu brânză şi stafide, desert fără vârstă şi sezon, împrăştie arome plăcute şi bucurie indiferent de ziua săptămânii. O plăcere dulce la îndemâna fiecăruia.
Porţii: 8-12
Timp de preparare: 100 de minute
Ingrediente:
aluat:
500 grame făină
250 grame unt gras (minim 80%)
2 gălbenuşuri
6 linguri de zahar
2 linguri zeamă de lămâie
1 plic praf de copt (10 grame)
1 plic de zahăr vanilat
200 ml smântână
umplutură:
600 grame brânză de vaci
3 ouă
2 plicuri zahăr vanilat
coaja de o lamâie
50 grame stafide
4 linguri griş
300 mililitri lapte
1 vârf de cuţit de sare
zahăr după gust
zahăr pudră pentru ornat
Preparare:
Faceţi umplutura de brânză: puneţi la fiert laptele cu zahărul vanilat, coaja de lămâie şi puţină sare.
Când laptele începe să fiarbă adăugaţi grişul în ploaie, amestecând constant până fierbe şi se leagă bine. Luaţi de pe foc şi lăsaţi-l să se răcească.
Treceţi brânza, bine scursă, printr-o strecurătoare fină şi amestecaţi-o cu 3-5 linguri de zahăr (după gust).
Pasaţi cu ajutorul mixerului sau al unei linguri de lemn grişul cu brânza.
Încorporaţi ouăle unul câte unul.
Faceţi aluatul: Separați gălbenușurile de albușuri. Amestecaţi într-un vas adânc, cu mâna sau cu ajutorul mixerului, făina, untul, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt nestins, zeama de lămâie, smântâna şi gălbenuşurile de ou şi puţină sare.
Omogenizaţi până obţineţi un aluat relativ moale şi lipicios.
Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
Ungeţi o tavă de prăjituri cu unt şi pudraţi-o cu făină, sau folosiţi o hârtie de pergament (de copt).
Împărţiţi aluatul în două părţi egale.
Întindeţi prima foaie pe un blat pudrat cu puțină făină, rulaţi-o pe sucitor (merdenea) şi derula