CULTURA SI PIPER Actor, scriitor, om de televiziune si inainte de toate... oltean in toata puterea cuvantului. Mancator de praz si "gustator" de zaibar de-aci din tara lui Mihai Viteazul figura lui Amza Pellea a ajuns sa se identifice cu cea a lui Nea Marin. Si nu poti merge in patria oltenilor fara sa-i cauti urmele prin Teatrul National din Craiova, unde alaturi de George Cozorici, de Silvia Popovici sau Dumitru Rucareanu a marcat un moment important al istoriei acestei institutii. Nu poti merge la Craiova fara sa te opresti pe strada si sa-i intrebi pe oameni cine a fost Amza Pellea. "Zambetul Olteniei, oltean si-atat, Nea Marin..."
Ii cauti inregistrarile, ii asculti vocea, ii citesti scenetele si il descoperi iar si iar pe nepotuâ Suca, iti iei papornita cu amintiri si-i dai intalnire la jumatatea drumului... "Ma nepoate, daca vrei sa-i cunosti pe olteni iei trinu..." Mergi ce mergi si te trezesti in tara zaibarului. Zaibar, paine coapta-n test, pui fript si voie buna. Iar daca te trage inima sa mergi mai departe, te pomenesti tovaras de drum cu Nea Marin, "in vreme ce trinu spinteca noaptea spre inima Olteniei. (...) Si dintr-o data ti se zbate inima in chiept. Sariti! Hotii! Furara papornita, aia cu puiuâ fript, cu painea-n tast, de-o duceam lui fiu-meu la Ploiesti. La armata, de ziua lui, de. Fu acilea si nu mai e. (...) Si luara si damijana, sa nu li s-aplece, fir-ar ai dracului..." Si ca sa nu pierzi biletul, te duci mai departe cu trenul in noapte, sa nu scapi finalul povestii. Auzi vocea lui Nea Marin cu timbrul ei inconfundabil si-ti vezi de drum... "Parca-l si vezi la Ploiesti, in poarta regimentului, ca-i zice luâ fii-su, care-i pupa mana: Ba, iti facu ma-ta o paine-n tast, un pui fript, luai si-o damijana de zaibar de la unchi-to Ilie, de-ala de-ti place tie, sa ai si tu de ziua ta, sa mananci un pui fript, o paine-n tast si sa bei o tara