Când nivelul colesterolului „rău“ depăşeşte 200 mg/dl, trebuie limitat aportul de grăsimi. La acestea se pot adăuga suplimente nutritive cu efect de eliminare a excesului de grăsimi din organism, cum sunt cele cu fibre alimentare şi cu acizi graşi Omega 3.
Deşi cel mult 30 la sută din cantitatea de colesterol din circulaţia sanguină provine din alimentaţie (restul fiind fabricat de ficat), dieta joacă un rol important în menţinerea unui nivel constant al grăsimilor „rele". Valorile ce depăşesc 200 mg/dl trebuie să ne alarmeze. Pentru un diabetic, un hipertensiv, un fumător sau pentru un obez, chiar şi un nivel „la limită" este îngrijorător, căci aceste probleme se adaugă ca factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
„Când nivelul colesterolului LDL („rău") se situează peste limita considerată normală, recomandăm adoptarea unei diete sărace în alimente grase şi bogate în legume şi în fructe. De asemenea, indicăm efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat. Suplimentele alimentare sunt de asemenea binevenite, ca o completare la aceste măsuri. Statinele şi celelalte medicamente ce reglează nivelul colesterolului sunt recomandate doar când aceste măsuri nu au reuşit să aducă LDL colesterolul în limitele normale", spune medicul de familie Călin Ciubotaru.
Fibrele elimină excesul
În farmacii există o varietate de suplimente pe bază de fibre vegetale solubile extrase din diverse cereale (in, ovăz, orz roşu) şi din fructe (în special din mere). Acizii biliari, cei care sunt responsabili de digestia grăsimilor din alimentaţie, „atrag" excesul de colesterol din circulaţia sanguină. Fibrele pe care le consumăm absorb, la rândul lor, acizii biliari şi îi elimină din organism.
Omega 3 reface echilibrul grăsimilor
Cele mai populare suplimente alimentare pentru scăderea nivelului colesterolului sunt acizii graşi Omega 3, extraşi din anumite