Rodiile sînt cultivate încă din Antichitate în sudul Europei şi în nordul Africii. Aceste fructe zemoase cu gust dulce-acrişor erau recomandate de Hipocrat în cazul tulburărilor digestive. În timp, rodiile au devenit cunoscute pentru proprietăţile lor de tonifiere a muşchiului cardiac şi de stimulare a imunităţii. Aceste beneficii sînt asigurate de conţinutul bogat de vitamina C, betacaroten, minerale, polifenoli şi taninuri.
Rodiile sînt cultivate încă din Antichitate în sudul Europei şi în nordul Africii. Aceste fructe zemoase cu gust dulce-acrişor erau recomandate de Hipocrat în cazul tulburărilor digestive. În timp, rodiile au devenit cunoscute pentru proprietăţile lor de tonifiere a muşchiului cardiac şi de stimulare a imunităţii. Aceste beneficii sînt asigurate de conţinutul bogat de vitamina C, betacaroten, minerale, polifenoli şi taninuri.
Un studiu prezentat cu prilejul unui congres de cardiologie a arătat că rodiile constituie un excelent remediu pentru inimă. Cercetările au fost efectuate pe un grup de 190 de pacienţi cu diverse tulburări cardiace, însoţite de nivelul crescut al colesterolului. Unii dintre pacienţi au asociat tratamentul medicamentos cu consumul zilnic de rodii, iar ceilalţi au respectat doar medicaţia. După trei luni, cei care au mâncat rodii au prezentat îmbunătăţirea circulaţiei sîngelui, creşterea performanţei cardiace, precum şi scăderea în limite normale a tensiunii arteriale şi a colesterolului. Nu toate aceste efecte benefice au fost observate în cazul pacienţilor trataţi doar cu medicamente.
Suc bogat în antioxidanţiS-a demonstrat că sucul de rodie conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decît ceaiul verde şi vinul roşu. De aceea, persoanele care obişnuiesc să bea frecvent un astfel de suc sînt ferite de infecţii, îmbătrînire precoce, boli neurodegenerative, cancer.
@