Specialiştii spun că zvonurile nu au fundament ştiinţific - nu faci cancer dacă încălzeşti mâncarea la cuptorul cu microunde. Sursa: Adrian Scutariu
Internetul e plin de surse care avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă cuptoarele cu microunde.
"Modifică permeabilitatea celulelor, distruge hemoglobinele, favorizează cancerul", sunt câteva dintre zvonurile alarmiste, atribuite unor studii ştiinţifice cu sursă neprecizată.
Fizicienii şi medicii specialişti spun însă că pericolul pentru sănătate reprezentat de cuptorul cu microunde e doar o legendă urbană.
"Au circulat tot felul de zvonuri, cum că undele pun în vibraţie moleculele şi se schimbă proprietăţile alimentelor gătite, inclusiv pentru perioade scurte, cum ar fi încălzirea biberonului, însă acest lucru nu este adevărat. Folosim cuptoarele cu microunde de ceva ani şi nu s-au observat modificări care să dăuneze consumatorului", detaliază Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.
Puterea e mică, pericolul nu există
Cuptoarele cu microunde folosite în comerţ sunt de fapt nişte megatroane, iar mecanismul nu afectează proprietăţile nutritive ale alimentelor.
"Se accelerează nişte electroni, şi orice sarcină electrică care decelerează emite energie sub formă de unde electromagnetice. În funcţie de puterea emisă, apar diferite efecte. Undele pătrund în alimente cu conductibilitate (ex: carne, aliment cu electroliţi conductori ionici), şi se transferă alimentelor, tranformându-se în căldură", explică Viorel Zâmbreanu, profesor de fizică la Colegiul Naţional "Octav Onicescu" din Bucureşti.
Conform specialiştilor în fizică, modificările suferite de alimente sunt foarte mici, iar studiile arată că nu sunt atât de importante încât să aibă un impact asupra sănătăţii oamenilor.
"Pentru a