Nu poti ramane indiferent in fata legumelor. Ori le iubesti ori le detesti, de mancat insa trebuie sa le mananci daca vrei sa te mentii sanatos. Cum faci sa le inghiti, chiar daca nu iti plac?
Pentru inceput, e nevoie de cateva scurte explicatii pentru toti cei care nu le pot privi in farfurie, chiar daca stiu ca ele reprezinta o sursa pretioasa de fibre naturale, antioxidanti si vitamine.
Nu ne nastem "iubitori de legume" sau invers. Cei mai multi, suntem de fapt "traumatizati" in copilarie, cand ni se baga pe gat tot felul de piureuri si sosuri lipsite de gust care ne raman intiparite in memorie, scrie webmd.com.
Altii ajung sa deteste legumele dupa ce sunt obligati sa tina anumite diete fie din cauza unor boli, fie din cauza ca vor sa slabeasca. Daca astfel de perioade sunt ceva mai lungi, este de inteles ca nu mai pot vedea un morcov in fata ochilor.
Cercetari recente arata insa ca ar putea exista si o oarecare aversiune innascuta fata de aceasta grupa de alimente, mai precis ca exista persoane ai caror receptori gustativi prezinta o sensibilitate ridicata fata de diverse substante continute in legume.
Una peste alta, intrebarea ramane: cum depasim acest hop?
"Secretul consta in asocierea legumelor cu arome si texturi care ne plac, in combinatii alimentare cu care sa ne obisnuim mai usor si care sa ni se para chiar gustoase la un moment dat", explica Karen Collins, nutritionist la American Institute for Cancer Research.
De asemenea, foarte importante sunt si mirodeniile, gen piper, busuioc, cimbru, tarhon sau hrean, care, adaugate in mancare, pot da savoare legumelor preparate in diverse moduri.
Iata alte ponturi oferite de sursa citata:
Foloseste sosuri, rontaie-le crude
Adauga legume pe care le accepti cat de cat in mancaruri pe care le consumi