Enciclopedia Alimentelor s-a născut din necesitatea de informare a oamenilor asupra alimentelor pe care le consumă, care le pot influenţa pozitiv sau negativ starea sănătăţii. Lucrarea îşi propune să sistematizeze marea temă a alimentaţiei, examinând-o din diferite puncte de vedere: biochimic, dietologic, merceologic, dar şi practic. Enciclopedia corelează diversele păreri competente ale unor specialişti, pentru a ilustra complex tematicile. Au fost implicate persoane din mai multe domenii: dietologi, profesori de agronomie specializaţi în diferite sectoare, tehnicieni din domeniul alimentaţiei.
Secţiuni
Volumul (apărut la Editura All) este alcătuit din două părţi: un Dicţionar alfabetic şi o serie de Secţiuni finale. Dicţionarul cuprinde aproximativ 2.500 de termeni, prezentaţi în ordine alfabetică. Tratează alimentele, dar şi substanţele conţinute, modurile de preparare, dar şi de conservare. Numărul termenilor care se referă la alimente este de aproximativ 1.700 de cuvinte. De asemenea, sunt prezentate vinurile DOC (denumire de origine controlată) şi mezelurile şi brânzeturile DOP (denumire de origine protejată). Sunt definite şi substanţele, noile tehnologii ale producţiei alimentare etc. În carte mai găsim 400 de tabele cu date despre compoziţia chimică şi 30 de tabele despre conservare şi preparare. Nu lipsesc nici ilustraţiile.
Secţiunile finale se referă la: recomandări, alimentaţie şi sănătate, obezitate şi supraponderalitate, programe nutriţionale, alimente şi legislaţie.
Am ales din lucrare cinci definiţii de preparate mai puţin obişnuite pentru noi, pe care vi le propunem să le încercaţi.
Zuppa Inglese
Dulce la pahar, compus din straturi de pandişpan sau de biscuiţi de savoia, îmbibate cu un lichior dulce şi colorat şi acoperite cu cremă pasticciera (n.r.: cremă dintr-o jum