Procesul de preparare a cafelei instant sau solubile este identic cu acela al cafelei obişnuite, cu un pas în plus: extragerea apei. De altfel, o putem pregăti şi singuri, acasă, dacă avem câteva ajutoare.
1,5 miliarde de ceşti de cafea se beau pe zi în lume, iar în România, cafeaua este cea mai populară băutură după apa de la robinet, potrivit unor statistici Nescafé. Totuşi, la noi, se preferă cafeaua măcinată celei solubile, motivul fiind, în primul rând, o concepţie greşită care persistă încă printre români: că granulele instant ar fi artificiale, o imitaţie a cafelei obţinute din boabe.
De ce nu necesită fierbere
Ca în cazul oricărui tip de cafea, şi cea solubilă este, în majoritatea cazurilor, un amestec al celor două soiuri comune de boabe – arabica şi robusta – în proporţii diferite. „Cafeaua arabica reprezintă aproximativ 65% din totalul producţiei de cafea la nivel mondial, iar restul constă, în mare parte, din soiul de cafea robusta. Cafeaua arabica este aromată şi mai slabă, iar robusta, fiind mai tare, are un gust amărui“, explică Andreas Kouroumalis, business manager Nestlé România.
Pentru a obţine granulele instant, procesul este identic cu acela al preparării cafelei obişnuite până la un punct. Mai exact, după ce cafeaua a dat în clocot, aşa cum o prepară cei mai mulţi dintre noi acasă, producătorii de cafea solubilă fac un pas în plus: extrag apa din cafeaua lichidă. Astfel, obţin fie granulele mari, inegale – rezultatul procesului de îngheţare, fărâmiţare şi vaccum, fie granulele fine, aproape ca o pudră – printr-un proces de încălzire la temperaturi ridicate şi uscare cu spray.
Aşadar, cafeaua din granule solubile nu mai necesită fierbere, fiind deja, în termeni simpli, cafea fiartă şi deshidratată. Tot ce facem noi atunci când preparăm o cană de cafea instant este să o rehidratăm.
„Femeile însărcinate care nu a