CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Conservantul poate produce iritaţii dermice
Produsul analizat este o combinaţie de grăsimi vegetale, animale şi aditivi alimentari. Aceştia pot pune in pericol sănătatea consumatorilor.
CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Conservantul poate produce iritaţii dermice
Produsul analizat este o combinaţie de grăsimi vegetale, animale şi aditivi alimentari. Aceştia pot pune in pericol sănătatea consumatorilor.
La prima vedere, Untar pare că face parte din categoria "unt". La raftul cu pricina, printre alte produse de gen, l-am găsit şi eu. Mi-a atras atenţia o vănzătoare care mi-l lăuda că are termen de valabilitate mare. Atunci am citit eticheta şi am aflat că locul lui nu era tocmai acolo. Produsul are in compoziţie: "grăsimi nehidrogenate 70% şi unt 30%, conservant: acid sorbic (E 200), acidifiant: acid citric (E 330), colorant: betacaroten (E 160a)". La 100 g de produs, valoarea energetică este de 690 kcal. Â
ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul analizat este "un amestec de grăsimi vegetale de natură botanică nespecificată şi grăsimi de natură animală din unt, la care s-au adăugat conservanţi, acidifianţi şi coloranţi".
Produsul este dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional, fiind practic format din amestecuri de grăsimi vegetale şi animale. Deoarece nu sunt specificate sursele botanice ale grăsimilor vegetale, nu putem să apreciem valoarea biologică a acestora şi nici dacă sunt echilibrate din punct de vedere al compoziţiei in acizi graşi. In schimb, grăsimile de origine animală conţin acizi graşi saturaţi cu potenţial aterogen ridicat.
Acidul sorbic, E 200, este un conservant artificial care poate produce iritaţii dermice, alergii şi poate distruge vitamina B12. Se cunoaşt