Republica Moldova ar putea avea, în sfârșit, o listă a aditivilor permişi pentru utilizare în industria alimentară. Documentul conține însă și substanţe toxice, interzise în mai multe ţări.
Coloranţi, conservanţi, antioxidanţi, stabilizatori, emulgatori, potenţiatori de aromă... Sunt substanţe chimice ce fac parte din meniul nostru zilnic. Le mâncăm servite pe tavă de producători fără să ne întrebăm măcar ce efecte pot avea în organismul nostru. Autorităţile au decis să facă puţină lumină. Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern, care stabileşte ce aditivi pot fi utilizaţi în industria alimentară, ce produse de larg consum nu pot conţine chimicale şi care este modalitatea de etichetare a mărfurilor cu E-uri. Dacă va fi aprobat de cabinetul de miniştri, acesta va fi primul document care prevede reguli clare în acest domeniu.
Specialştii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică, care au lucrat la această iniţiativă, atenţionează că, utilizate în doze maxime, E-urile dăunează grav sănătăţii, chiar dacă, spun tot ei, nu există nicio statistică a numărului reacţiilor adverse asociate cu produsele alimentare ce conţin aditivi alimentari supra-limită.
„Lista face parte din noua legislaţie pe care o pregătim pentru a deschide Agenţia de Siguranţă a Alimentelor, care va fi subordonată Ministerului Agriculturii. Până la Anul Nou, noua structură va fi funcţională", precizează şi Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Niciun produs fără aditivi
Totuşi, pe lângă ideea nobilă de a proteja consumatorii, autorii dau undă verde şi substanţelor despre care se vorbeşte că ar fi extrem de periculoase pentru sănătate şi care, tocmai din acest motiv, au fost interzise în mai multe ţări. Spre exemplu, E123, E 621, E 320, E 251, E 252 figurează, deopotrivă, şi în proiectul Ministerului Sănătăţii, şi în „listel