Kilogramul de pepene de la producător este mai scump decât la cei din supermarket. Producătorii au împânzit deja oraşul şi după negocieri cu municipalitatea au obţinut în acest an locuri mai bune de vânzare. Pepenii se vând încă la Bistriţa cu 2 lei şi chiar 2,5 kilogramul. Preţul este mai mare decât în supermarket, unde kilogramul de pepene coboară la 1,4 şi chiar 1,3 l ei. „Cu siguranţă vor mai scădea pentru că suntem abia la început de sezon şi nu au ajuns încă recoltele mari din sud”, este convins şeful Direcţiei Pieţe şi Oboare din Primăria Bistriţa, Luca Răzoare.
Comercianţii din Bistriţa sunt şi în acest an în cea mai mare parte producători din Dăbuleni, comuna doljeană renumită pentru recoltele de pepeni. Alături de oltenii din Dăbuleni, au mai venit cu certificate la Direcţia de Pieţe şi producători din Teleorman.
Proba vrejului
Pentru că au apărut cu pepenii foarte devreme anul acesta, cam la sfârşitul lunii iunie, cumpărătorii i-au luat la întrebări. Că nu sunt producători şi că au venit cu marfă din import. „Am vândut primii pepeni cu vrej cu tot, ca să le demonstrăm că din grădina noastră i-am cules, relatează Linca Stângaciu, unul dintre vânzătorii din Piaţa Decebal. Primăria i-a pus anul acesta în cuşti special amenajate pe care scrie „producător” şi pentru care plătesc 800 de lei lunar.
Alţii s-au instalat pe domeniul public sau pe terenul unor societăţi comerciale, vad să fie. Acolo dorm şi tot acolo mănâncă. După ce marfa se isprăveşte sau s-a ofilit din cale-afară, vine alta, trimisă de rude. „O să mai lăsăm din preţ odată cu venirea altora, dar deocamdată nu ne deranjează că în supermarket sunt mai ieftini. Cumpărătorii ştiu că tot ai noştri sunt mai buni”, spune femeia care vine la Bistriţa de vreo 25 de ani încoace.
„În sud sunt ieftini, cam la un leu kilu, aici ne mai face