Dietoterapiile sunt izvoare de sănătate pentru fiecare dintre noi. Acum, în sezonul rece, sărac în tonice naturale, este firesc să căutăm acele legume sau produse alimentare naturale care Dietoterapiile sunt izvoare de sănătate pentru fiecare dintre noi. Acum, în sezonul rece, sărac în tonice naturale, este firesc să căutăm acele legume sau produse alimentare naturale care reprezintă adevărate surse de sănătate.
Denumit ştiinţific Allium porrum - din familia Liliacee - prazul (foto) este considerat un puternic diuretic. Bogat în vitamine (A, C şi B-uri), în minerale (fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier), dar şi în mucilagii, prazul - "regele supelor" - este un aliment ideal pentru suferinzii de reumatism, ficat, stomac şi pentru anemici.
Opiniile terapeuţilor europeni dovedesc că această legumă nu este doar o "rudă cuminte" şi bună la gust a cepei. O cură cu preparate din praz contribuie la detoxifierea organismului, la tratarea laringitei, a bronşitei, constipaţiei, furunculozelor şi hemoroizilor şi rivalizează cu o cură de ape minerale în renumita staţiune Vichy. Mai mult, precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu, gargarele făcute cu decoct de praz ameliorează simţitor crizele de angină pectorală.
Iată reţeta unei salate de sezon cu praz - tonică, spornică şi dietetică. Poate fi servită ca aperitiv pentru cei care nu agreează grăsimile sau poate fi o delicioasă garnitură la friptura de pasăre sau de vită.
Ingrediente pentru 4 porţii: 4 fire de praz, 40 g paste, 50 g morcov ras, 50 g fasole din conservă, 3 linguri ulei de măsline, zeamă de lămâie, busuioc, o linguriţă de muştar.
Preparare: Se fierb pastele în apă cu sare, timp de 10 minute. Apoi se scurg şi le trecem sub un jet de apă. Curăţăm prazul şi-l feliem mărunt. Într-un castron punem pastele scurse, adăugăm prazul, morcovul, fasolea, uleiul. În final