O practică obişnuită le poate fi fatală bărbaţilor, arată un studiu recent, care insistă pe schimbarea obişnuinţelor de consum. Concret, este vorba de băuturile acidulate sau carbogazoase care cresc riscul apariţiei cancerului de prostată cu 40 la sută. Este un procent extrem de mare, trag un semnal de alarmă specialiştii.
Bărbaţii care beau zilnic echivalentul unei sticle mici de băuturi răcoritoare carbogazoase prezintă un risc crescut de a suferi de cancer la prostată, potrivit unor oameni de ştiinţă suedezi, de la Universitatea Lund, citaţi de MSN.com.
"Printre bărbaţii care consumă multe băuturi răcoritoare carbogazoase sau alte băuturi care conţin zahăr adăugat, am constatat un risc de cancer la prostată mai mare cu circa 40%", a explicat dr. Isabel Drake, co-autoare a studiului.
Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au analizat datele obţinute în urma monitorizării pe o perioadă de 15 ani a unui grup de peste 8.000 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 45 şi 73 de ani, care proveneau din regiunea Malmo, din sudul Suediei.
Rezultatele obţinute au arătat că bărbaţii care beau zilnic o sticlă de 330 de mililitri de sucuri carbogazoase au înregistrat la finalul cercetării un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta forme grave de cancer la prostată, informează MSN.com.
Datele studiului mai arată că voluntarii care aveau un regim alimentar bogat în orez şi paste au avut un risc cu 31% mai mare de a dezvolta forme benigne de celule canceroase. În plus, s-a mai constatat că bărbaţii care luau un mic dejun bogat în zahăr prezentau un risc cu 38% mai ridicat de a suferi de cancer de prostată.
Studii anterioare au arătat că japonezii şi chinezii care trăiesc în SUA, consumatorul numărulul unu de băuturi răcoritoare carbogazoase din lume, dezvoltă într-o proporţie mai mare forme de cancer la prostată decât cei din Japonia şi