Preturile pentru majoritatea alimentelor vor inregistra scumpiri de pana la 80 la suta, in urmatorii zece ani, au avertizat specialistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si Organizatia pentru Alimente si Agricultura din cadrul ONU (FAO).
Se poate face, insa, o estimare pe un termen atat de indelungat, avand in vedere problemele actuale ale economiei mondiale? Specialistii din Romania sunt cel putin sceptici in fata unor asemenea estimari, mai ales daca discutam despre evolutia preturilor la alimente pe plan local.
"Este imposibil sa faci estimare pe zece ani. Ce ne facem daca exista o inflatie de 7 la suta pe an, timp de zece ani. Va fi o crestere a pretului de 70%", a comentat, pentru Ziare.com, Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
"O prognoza pe termen lung, in clipa in care in comunitatea europeana sunt nenumarate probleme, este imposibil de facut", a adaugat Minea, care detine si compania producatoare de preparate din carne Angst.
Potrivit estimarilor OCDE si FAO, preturile se vor majora cu 20 la suta pentru porumb si 15 la suta pentru orez, pana in 2020, compartiv cu deceniul precedent, in timp ce, pentru grau, preturile vor ramane la un nivel similar.
In privinta carnii, cea mai importanta scumpire se va inregistra in cazul puiului, cu peste 30 de procente, in timp ce carnea de porc s-ar putea scumpi cu pana la 20 la suta, mai ales in regiunea Pacificului.
Exista estimari sumbre si pentru produsele lactate, de exemplu, ale caror preturi se vor majora chiar si cu 80 la suta, in cazul untului.
Cum se resimt scumpirile in Romania?
Piata romaneasca nu este, inca, suficient de matura pentru a se putea face estimari nici macar pe termen mediu.
"In Romania, este foarte greu sa facem estimari pe o perioada mai lunga, nu suntem pregati