O săptămână îi mai desparte pe creştinii ortodocşi de începerea Postului Mare, cel de dinainte de Paşte. În calendarul ortodox două sunt etapele care conduc treptat către Postul Sfântelor Paştie. Astfel, pe 19 februarie, în Duminica Înfricoşatei Judecăţi , se lasă sec de carne iar în cea viitoare, a Izgonirii lui Adam din rai, se lasă sec de brânză.
Practic, săptămâna următaore este ultima în care vom mânca lactate, brânză şi ouă. .
Adoptarea unui regim alimentar de post ajută la reechilibrarea organismului şi la eliminarea toxinelor acumulate în corp, spun medicii nutriţionişti. Aceştia atrag atenţia că postul nu presupune doar abţinerea de la alimentele din carne sau provenite de la animale, precum laptele şi ouăle. Ei recomandă în primul rând o hidratare corectă a organismului: 1,5-2 litri de apă pe zi, pentru că procesul de detoxifiere să se poată realiza. "Pentru ca dieta de detoxifiere să ofere beneficiile dorite asupra organismului este indicat să mâncăm cereale integrale, fructe şi legume proaspete.
Mai jos vă oferim două reţete de post: un fel prinicipal - cartofi umpluţi cu ciuperci şi un desert - negrese de post
● Cartofi umpluţi cu ciuperci
Pentru a realiza acest preparat avem nevoie de 4 cartofi mai mari, o conservă de ciuperci, un colţ de pâine, verdeaţă, o lingură – două de fâină, o ceapă mică, doiă căţei de usturoi, sare şi piper. La acest fel de mâncare va trebui să facem şi un sos, pentru care avem nevoie de o conservă de roşii în bulion, o ceapă mare, trei linguri de legume congelate, foi de dafin, boabe de piper, oregano, doi căţei de usturoi, ulei şi sare.
Pentru a preparare cartofii umpluţi cu ciuperci trebuie să punem cartofii la fiet, fără să îi curăţăm de coajă. După ce se lasă în jur de 20 de minute la fiert, aceştia se lasă la răcit şi când sunt încă călduţi se scobesc cu linguriţa.
În timp ce