Începând de joi şi până duminică, în Piaţa Sfatului se vor prepara tot felul de bucate din carne de porc, în două ogrăzi, cea a lui nea Marinică, dar şi cea a Regelui Ciolanelor.
Piaţa Sfatului se va transforma într-o „ogradă” tradiţională începând de joi şi până duminică, când tradiţiile de Crăciun din Ţara Bârsei vor fi reînviate de către producătorii autentici. Braşovenii vor avea astfel ocazia să asiste la o preparare tradiţională a godacilor, şi să primească şi din pomana porcului.
Astfel, începând de joi de la ora 16.00, în Piaţa Sfatului vor exista două puncte de atracţie „Ograda lu’ Nea’ Marinică” şi „Ograda Regelui Ciolanelor”. Cei doi iscusiţi în d’ale bucatelor îşi vor prezenta reţetele pentru cârnat, caltaboş, tobă, ruladă de carne şi alte asemenea preparate specifice sărbătorilor de iarnă, pe care le vor face pe loc în faţa publicului, folosindu-se de unelte moştenite din tată-n fiu.
Decoruri autentice, ca la ţară
Ogrăzile vor fi împrejmuite cu un gărduleţ şi vor fi decorate cu baloţi de paie, funii de ceapă şi ardei iute, dar şi alte elemente autentice unei gospodării, o zonă specială unde se va tranşa porcul, dar şi o căsuţa din lemn de unde se vor comercializa produse tradiţionale din carne de porc şi vită.
Regele Ciolanelor vine cu taurul la proţap, Nea’ Marinică sacrifică un berbecuţ
Fiecare producător va face în ograda sa ceva inedit pentru a-şi atrage clienţii: Regele Ciolanelor va pregăti un taur la proţap, iar Nea’ Marinică îşi va încânta clienţii cu berbecuţ la proţap.
Pomana porcului, stropită cu ţuică de prune
Aşa cum cere tradiţia se va găti un mare ceaun cu o gustoasă pomană a porcului din care să se înfrupte orice doritor, cu mămăligă şi murături. Nu va lipsi sângeretele alături de o varză călită şi sarmale învelite în varză murată.
Ca la orice pomană