Cine isi inchipuie ca "raiul" maslinelor e un deal sau un munte ca Olimpul grecesc se insala: raiul maslinelor a fost inventat de niste francezi care au deschis magazinele Oliviers. De curand, a aparut si la noi o "filiala", intr-un spatiu rustic din apropiere de Piata Dorobanti. Zecile de produse din si cu masline isi au fiecare locul sau in bufetele de model provensal, intr-un decor luminos. Daca nu ar fi traficul din zona, te-ai crede pe malul Mediteranei. Inca din vitrina iti atrage atentia copacul din borcanase cu ulei auriu, iar odata intrat esti ca si pierdut. Maslinele sunt tratate ca vinurile - in magazin exista "grands crus" de uleiuri, adica recolte speciale din mai multe tari: Italia, Franta, Croatia, Grecia, Portugalia, dar pot fi tratate si ca parfumurile. Specialitatilor li se adauga, de pilda, note de piersica, nuca, anghinare, bergamota, mandarina sau lamaie.
Oliviers a apelat si la bucatari pentru a crea preparate mai originale: Alain Passard de la restaurantul L'Arpege (Paris) a ales o reteta cu sfecla, cirese si busuioc, iar Giovanni Ciresa de la Le Bauer (Venetia) a preferat sa se inspire dintr-o reteta venetiana care imbina pasta de masline cu morcovi, cicoare si portocale. Tapenadele sunt un fel de cirese de pe tortul magazinului: masline cu mustar, masline cu lamai confiate, masline negre cu cafea, cu nuci sau verzi cu fistic.
Exista bineinteles si masline in forma lor "originala", din mai multe soiuri: Picholine, Cailletier, Kalamata, Taggiasca, uleiuri in cutii de metal pictate in stil vintage, ca in camarile de altadata, dar si mai multe feluri de otet, dulciuri, condimente si accesorii pentru preparatele de masline. O singura observatie: ar fi mai relaxant daca vanzatoarele, altfel foarte dragute, nu ar fi antrenate sa bombardeze cu multe, foarte multe informatii.
Oliviers, Piata Dorobanti nr. 10
Cine i