Admiterea la facultate bate la uşă, aşa că îţi venim în ajutor cu o listă de bucate ce sporesc performanţele creierului: protejând neuronii şi ajutând sângele să “îi hrănească”, ele stimulează capacitatea de concentrare. Cât e bine să mănânci din fiecare îţi spune dr. Cristina Bălănescu. Admiterea la facultate bate la uşă, aşa că îţi venim în ajutor cu o listă de bucate ce sporesc performanţele creierului: protejând neuronii şi ajutând sângele să “îi hrănească”, ele stimulează capacitatea de concentrare. Cât e bine să mănânci din fiecare îţi spune dr. Cristina Bălănescu.
De ce? Pentru că au un mare procent de vitamine - antioxidanţii care, reducând nivelul colesterolului, ajută sângele să irige creierul şi să hrănească neuronii.
Cantitatea recomandată: între 3 şi 5 porţii pe zi (un măr, o pară, struguri etc. sau o ceaşcă cu cireşe, vişine, mure etc.).
De ce? Conţin zaharuri lente, cel mai bun tip de glucoză; iar glucoza este principalul “carburant” al creierului: acest organ consumă 50% din zaharurile transportate de sânge în întregul organism.
Cantitatea recomandată: pâine - 150 g pe zi, paste sau orez - 50 g pe zi.
De ce? Conţin vitamine din grupa B, antioxidanţii care protejează neuronii şi le asigură buna funcţionare, ajută concentrarea şi previn stresul.
Cantitatea recomandată: 150 g de carne sau de organe; ori un ou pe zi.
De ce? Toate speciile de peşte conţin acizi graşi omega-3, care ajută informaţia să circule mai uşor între celulele creierului. Dar “campioane” la acest capitol sunt sardinele, heringul, somonul, tonul şi codul.
Cantitatea recomandată: 200 g, de trei ori pe săptămână.
De ce? Sunt bogate în fier, care ajută sângele să transporte oxigenul. Or, creierul consumă cel mai mare volum, folosind 20% din oxigenul furnizat tuturor organelor.
Cantitatea recomandată: 300 g pe zi din unul dintre aceste alim