Timp de mulţi ani, femeilor li s-a spus să ia calciu pentru a preveni osteoporoza. Calităţile calciului nu se rezumă doar la atât: recent, s-a dovedit că este benefic şi în prevenirea
Timp de mulţi ani, femeilor li s-a spus să ia calciu pentru a preveni osteoporoza. Calităţile calciului nu se rezumă doar la atât: recent, s-a dovedit că este benefic şi în prevenirea excesului ponderal.
Pentru a studia modalităţile prin care poate fi prevenită "invazia" kilogramelor, dr. Robert Heaney, expert la Universitatea Creighton din Omaha, a examinat aproape 600 de femei. "Am analizat greutatea femeilor de vârstă mijlocie şi am descoperit că cele care consumau mult calciu nu luau în greutate, în timp ce acelea care nu luau calciu, sau doar cantităţi mici, aveau probleme cu greutatea", a explicat dr. Heaney.
Un alt studiu, realizat timp de doi ani la Universitatea Purdue, care a implicat 54 de femei între 18 şi 31 de ani, a arătat faptul că femeile care au consumat zilnic 780 de miligrame de calciu nu s-au îngrăşat sau chiar au pierdut în greutate.
Femeile care consumau mai puţin au luat însă în greutate în perioada desfăşurării studiului. Cercetătorii sunt de acord asupra unui lucru: consumul de produse bogate în calciu cum ar fi laptele, brânza sau iaurtul ajută la scăderea în greutate într-o măsură mult mai mare decât cu ajutorul legumelor sau a suplimentelor.
Este necesar pentru contracţia musculară
După cum se ştie, calciul intră în componenţa ţesutului osos care este un soi de bancă de calciu a organismului. Ţesutul osos este rezerva principală de calciu şi fosfor. Organismul uman conţine circa 1.200 g de calciu, iar 99% din această cantitate se află în sistemul osos. Ionii de calciu menţin funcţionarea normală a membranelor celulare.
Este, de asemenea, necesar pentru normalizarea reacţiilor chimice şi pentru contracţia normal