GARGANTUA SI PANTRAGUEL Plaje insorite, palmieri, dar mai ales mult, mult soare! Jamaica - iata un taram de vis de unde nu te-ai mai da plecat. Ai putea ramane o viata intreaga, dar stiti care este menirea noastra. Mergem, vizitam, dar totul cu o conditie: sa ne intoarcem cu retete. In fond, doar este o calatorie gastronomica. Acum, ca v-am dezvaluit si traseul de astazi, este timpul sa ne pregatim de lucruri serioase. Adica sa stabilim un meniu, ce anume vom manca pe aici. Ca, de, fara mancare nu se poate trai! Chiar si dragostea trece prin stomac, nu-i asa?
DIVERS. O data ajunsi aici vom descoperi o bucatarie "de imprumut", asa cum s-ar zice. Putin de la spanioli, cateva picaturi de la englezi, o lingurita de la chinezi si ceva din bucataria africana. Rezultatul e insa delicios si simti ca trebuie sa golesti farfuria. O tara exotica, cu legume si fructe din belsug. Alimentatia de baza a jamaicanilor e constituita din legume. Ceapa, rosii, ardei, castraveti, consumate simple sau in salate. Dar asta nu inseamna ca nu se consuma si alte preparate cum sunt cele din carne si peste! La acest capitol, jamaicanii sunt foarte ingeniosi!
Inainte de a prepara o mancare cu carne, spre exemplu, dupa reteta jamaicana, trebuie sa aplicati tehnica "jerking"! Ciudat, dar foarte gustos! Aceasta tehnica presupune marinarea carnii intr-o compozitie din: ceapa, suc de fructe, ardei, cimbru, scortisoara, piper si nucsoara. Carnea va capata un gust cu totul aparte si abia dupa aceea va putea fi preparata conform preferintelor.
Dar, cum spuneam, de legume si de fructe nu veti duce lipsa! Ati nimerit in universul lor! Mango, portocale, nuci de cocos, papaya, un adevarat paradis exotic, din care cel mai castigat va fi organismul dumneavoastra.
Micul dejun al jamaicanilor este format in principiu dintr-un fruct "ackee" care seamana la gust cu ouale fierte. Dar, atenti