În Postul Crăciunului şi în perioada Sărbătorilor „câştigăm“ aproximativ patru kilograme. Atât dieta de post, cât şi mesele îmbelşugate de Crăciun şi de Anul Nou sunt bogate în calorii. Pentru a nu ne îngrăşa, trebuie să micşorăm porţiile şi să facem mişcare în aer liber.
Foarte multe persoane se îngraşă în post, chiar dacă au renunţat la proteinele şi la grăsimile de origine animală. Acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că majoritatea alimentelor de post sunt adevărate bombe calorice (produse de patiserie, biscuiţi, cartofi prăjiţi etc.), iar în al doilea rând pentru că, în lipsa cărnii, avem tendinţa să mâncăm mai mult pentru a ne sătura.
Aşadar, după terminarea Postului, mulţi dintre noi s-au îngrăşat deja cu câteva kilograme. Mesele copioase de Crăciun şi de Anul Nou, cu diversele preparate din carne de porc şi cu combinaţiile indigeste, contribuie şi ele la cantitatea de grăsime acumulată. Astfel, la începutul anului, cântărim cu aproximativ patru kilograme mai mult decât cu un an înainte.
O altă problemă care apare în această perioadă este că o mare parte din alimentele de post conţin aditivi alimentari, care suprasolicită ficatul şi rinichii. Iar mâncărurile festive abundă în grăsimi animale, care, la rândul lor, pun ficatul la grea încercare. De aceea, grăsimile nu mai sunt arse corespunzător şi transformate în energie, ci se depun sub formă de ţesut adipos. Dacă nu facem nici mişcare, atunci masa musculară scade în favoarea grăsimii, iar indicele de masă corporală creşte, odată cu nivelul colesterolului „rău".
Ca să ne pregătim sistemul digestiv pentru preparatele grele de Sărbători, este bine ca, în zilele de post ce au mai rămas, să evităm pe cât posibil alimentele cu aditivi. În plus, ar trebui să avem grijă la aportul caloric al mâncărurilor de post. De exemplu, dacă la o masă consumăm o porţie de fasole bătută, care