Creşte pofta de mâncare. Stimulează digestia. Scade nivelul colesterolului. Previne virozele respiratorii. Sunt câteva dintre motivele pentru care ar trebui să mâncăm ardei iute.
Creşte pofta de mâncare. Stimulează digestia. Scade nivelul colesterolului. Previne virozele respiratorii. Sunt câteva dintre motivele pentru care ar trebui să mâncăm ardei iute.
Ardeiul iute este folosit sub formă de condiment în supe, sosuri, mâncăruri cu carne, conserve sau salate. Ardeiul iute conţine mai multe săruri minerale şi vitamine decât ardeiul gras. Remarcabil este conţinutul de vitamina C, motiv pentru care ardeiul iute este recomandat pentru prevenirea virozelor respiratorii.
Previne balonările
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne vorbeşte de asemenea despre capsaicină, substanţa care dă gustul ardeiului iute. Capsaicina conferă ardeiului proprietăţi antiinfecţioase, antiseptice, antivirale, digestive şi depurative.
În cazul mâncărurilor grele, adaosul de ardei iute este o soluţie pentru uşurarea digestiei, deoarece stimulează secreţia de suc gastric şi previne balonările. Crescând secreţia de suc gastric, ardeiul iute stimulează şi pofta de mâncare. "Este un foarte bun stimulent digestiv mai ales în cazul persoanelor care suferă de hipoaciditate gastrică", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. În curele de slăbire, ardeiul este recomandat pentru arderea grăsimilor şi stimularea detoxifierii.
Anticancer
Un studiu efectuat la Centrul Medical Cedars-Sinai (Los Angeles) a demonstrat proprietăţile anticancerigene ale ardeiului iute. Capsaicina din ardei distruge celulele canceroase în proporţie de 80% şi poate determina micşorarea tumorilor în cazul cancerului de prostată. Potrivit studiului, capsaicina poate fi folosită în viitor la crearea