DICTIONAR GASTRONOMIC SIMONA CHIRIAC
Planta anuala din familia leguminoaselor, cu tulpina acoperita de perisori si cu frunzele compuse din trei foliole mari, cordiforme si paroase.
Fasolea este originara din America si este cultivata ca planta alimentara, atat pentru seminte, cat si pentru pastai. In urma culturilor de fasole, solul ramane bogat in azot, datorita bacteriilor care au rolul de a fixa azotul si care traiesc in simbioza pe radacinile plantei. Exista doua soiuri: oloaga si urcatoare.
Acest ultim soi imi este si cel mai drag. Tin minte si acum cat de tare m-a fascinat in copilarie povestea cu Jack si vrejul de fasole. Atat de mult, incat am asteptat ca pe ace sa merg la bunici. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa merg in gradina. Aveam ceva de verificat. Am gasit vrejul de fasole si am observat imediat ca nu ajunge pana la cer, asa cum credeam. In orice caz, nu era nici suficient de puternic ca sa ma pot urca pe el. Pentru ca doream din toata inima sa existe o astfel de fasole minunata, m-am gandit ca este nevoie de un bob cu totul special. Iar daca nu exista, cu siguranta ar trebui inventat. Este mult mai ieftin sa ajungi in inaltul cerului urcandu-te pe un vrej de fasole, decat sa-ti cumperi un bilet de avion.
.
IAHNIE DE FASOLE INGREDIENTE: 250 gr fasole boabe, o ceapa, o frunza de dafin, 100 ml ulei, 250 ml suc de rosii, patrunjel, marar, tarhon, cimbru, piper, sare. PREPARARE: Fasolea se pune intr-o oala cu apa rece la inmuiat, pana a doua zi. Se fierbe apoi, aproximativ doua ore, la foc mic. Se pot adauga in apa: sare, cateva picaturi de ulei si condimente. Se taie ceapa marunt si se caleste intr-o cratita, tot la foc mic. Se stinge cu sucul de rosii si se rastoarna peste fasolea fiarta, adaugand cimbrul, frunza de dafin, patrunjelul, mararul si tarhonul. Se lasa sa mai dea cateva clocote ca s