DICTIONAR GASTRONOMIC Bamele sunt legume de culoare verde, acoperite cu perisori si pline de seminte, folosite in alimentatie. Sunt bogate in vitamine (C, A si B), fier si calciu. Preparatele din bame sunt indicate in regimurile dietetice, avand un continut scazut de calorii si grasimi.
Egiptenii le-au cultivat acum mai bine de 3.000 de ani. Interesant este ca semintele bamelor erau prajite si apoi macinate, fiind folosite in loc de cafea. In unele zone inca se mai pastreaza aceasta traditie. Asta nu inseamna ca vechii egipteni nu le si gateau. Cu timpul, bamele au fost cultivate si pe continentul american, fiind aduse de catre sclavi. De aici s-au raspandit si in alte regiuni: Grecia, India sau Turcia. Deoarece prefera clima tropicala si temperata calda, sunt cultivate mai putin in tara noastra.
Pot fi servite sub forma de salata (crude ori marinate) sau gatite cu rosii, ceapa, ardei sau porumb. Daca doriti sa nu fie alunecoase, le puteti praji. Cele mai bune sunt bamele tinere, fragede, dar in acelasi timp suficient de tari. O metoda de a le verifica este sa le rupeti in doua. Cele care se rup usor vor face mancarea gustoasa. Se pastreaza foarte bine in frigider intr-o punga de hartie. Daca folositi o punga de plastic, perforati-o in cateva locuri. Congelate rezista o perioada mai indelungata, pana la un an, dupa ce in prealabil au fost oparite timp de doua minute. Daca doriti sa nu fie lipicioase, tineti cont de doua reguli: spalati-le cu putin timp inainte de a le folosi si evitati sa le taiati in bucati mai mici atunci cand le gatiti. Pentru a le pastra culoarea verde nu le preparati in vase de aluminiu.
Pisalog
unealta casnica (de lemn, metal sau plastic), de obicei rotunjita ca o maciuca la o extremitate sau la amandoua, cu care se piseaza diferite substante in piua.
Pistil
piesa de sticla, de portelan, cu care se sfa