„Mai mulţi cetăţeni bulgari au declarat că obişnuiesc să îşi facă cumpărăturile în România, în zona Constanţei, acolo unde găsesc la preţuri mai mici produse cum ar fi iaurt de fructe, haine pentru copii sau carne de porc", anunţă ziarul bulgar Standart.
Pe medie, preţurile sunt în continuare mai mici în Bulgaria, însă o dată cu deprecierea leului au apărut şi destule excepţii.
În primul rând, benzina, care, în ciuda oscilaţiilor de preţ, este constant cu minimum 20% mai ieftină în România şi mult mai bună calitativ. În al doilea rând, pâinea, care la bulgari ajunge la 1 leva (jumătate de euro), iar la noi poate fi cumpărată cu 7,5 cenţi. Apoi, carnea de porc, mai ieftină la noi cu până la un euro pe kilogram, şi fasolea, mâncare tradiţională pentru bulgari, însă foarte scumpă. Tot de aici îşi mai cumpără apă minerală pentru simplul motiv că la ei nu se prea găseşte. Însă aici excepţiile se cam opresc.
Pescarii-importatori
La Giurgiu, diferenţa mare dintre preţul pe kilogramul de crap vândut la Ruse şi nivelul din România a condus la reconversia profesională a pescarilor. „Decât să mai dăm bani pe autorizaţii, pe plase şi nici să nu prindem, mai bine cumpărăm direct de la bulgari şi vindem aici", ne spune un pescar cu spaţiu de vânzare în piaţa centrală a oraşului. Deşi peştele este prins în aceeaşi Dunăre la o distanţă de nici un kilometru, la bulgari crapul costă 3 leva pe kilogram, adică 1,5 euro sau 6 lei, în timp ce la Giurgiu sub 12 lei nu este de găsit. Cum „importatorul" cu care am discutat aducea în jur de 200 de kilograme de peşte pe săptămână, profitul obţinut de el este de aproximativ 1.200 lei, din care scădem, desigur, taxa de pod (la noi, pentru că la ei se scapă uşor), dar şi „partea celor de la vamă".
Şi aria de acţiune a bişniţarilor s-a extins semnificativ o dată cu dezvoltarea relaţiilor comerciale cu Bulgaria, în portofo