Cele peste 70 de persoane care au ajuns la Spitalul Judeţean din Satu Mare cu toxiinfecţie alimentară, în două seri la rând, după ce au petrecut la un local, s-au îmbolnăvit de la un stafilococ auriu purtat de o bucătăreasă.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că în mai multe probe recoltate a fost identificat stafilocolul auriu, inclusiv în secreţia nazală a unei bucătărese, de unde s-ar fi contaminat platourile şi celelalte persoane.
"Stafilococul auriu a fost identificat la o persoană care îşi desfăşura activitatea participând al prepararea alimentelor, pe probele recoltat şi pe mâini", a spus Dorina Dragoş Guran, citată de Agerpres.
Bucătăreasa prepara platourile
Persoana purtătoare de stafilococ a fost chiar bucătăreasa care a preparat platourile şi căreia i s-a interzis să mai participe la astfel de activităţi după incidentul din prima seară.
Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat că va înainta conducerilor Ministerului Agriculturii şi Ministerului Sănătăţii informări cu privire la acest caz, solicitând efectuarea unui control cu privire la modul în care au intervenit instituţiile, solicitând şi demiterea conducerilor DSP şi Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.
"Solicit un control, să analizeze ce s-a întâmplat în cele două zile. Solicit demiterea conducerilor celor două instituţii pentru modul defectuos în care au intervenit şi după eveniment", a declarat Ştef.
Şeful DSP a demisionat
Potrivit acestuia, după ce autorităţile au fost sesizate cu privire la desfăşurarea celui de-al doilea eveniment la restaurantul respectiv ar fi trebuie să intervină în forţă Poliţia, DSP, DSVSA şi Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, astfel încât cel de-al doilea e