Carrefour, al doilea mare retailer al lumii după Wal-Mart, are în vedere o schimbare fundamentală de strategie, scrie The Wall Street Journal.
CEO-ul Lars Olofsson vrea să transforme Carrefour dintr-o mare cutie care comercializează brandurile altora într-o marcă de consum în sine, iar mărcile in-house să fie cele mai ieftine din zonă, Carrefour urmând să fie pentru sectorul alimentelor ceea ce IKEA este pentru mobilă.
Olofsson, 58 de ani, va anunţa cât va investi Carrefour pentru a-şi reface magazinele şi a se concentra pe produse marcă proprie. Analiştii se aşteaptă ca investiţiile să totalizeze sute de milioane de euro.
Strategia trebuie pusă rapid în aplicare având în vedere că retailerul a pierdut cotă de piaţă la nivel mondial timp de cinci ani consecutivi şi riscă să-şi piardă supremaţia şi pe piaţa locală.
Olofsson, care a venit la Carrefour de la Nestlé la începutul anului trecut, spune că principala problemă este reputaţia lanţului pentru preţuri ridicate şi că are nevoie de trei ani pentru a schimba această percepţie.
CEO-ul a lansat deja linia de alimente Carrefour Discount, versiuni mai ieftine ale produselor de bază.
Unii consumatori spun că deja văd diferenţa. Totuşi, strategia low-cost este riscantă.
Reducerile de preţuri şi promoţiile de anul trecut au diminuat profitul operaţional al Carrefour cu 639 de milioane de euro. Olofsson spune că speră că ajutând consumatorii să cheltuiască mai puţin, vânzările în volum ale Carrefour vor creşte. Astfel, compania va putea negocia termeni mai buni cu producătorii de alimente, ducând la o îmbunătăţire a marjelor.
La 3,2%, marja de profit a Carrefour este mai scăzută decât a oricărui alt retailer important şi la jumătate faţă de cea a celor mai apropiaţi rivali, Wal-Mart şi Tesco. Totuşi, Olofsson spune că retailerul va economisi peste 1 mil