ALIMENTATIE ECHILIBRATA Exista un indulcitor alimentar de 2.500 de ori mai dulce decat zaharul. Se numeste taumatina si este un indulcitor natural, care se extrage dintr-o planta din Africa sau din organisme modificate genetic. Tot indulcitor natural si potentiator de gust este si neohesperidina, care, comparativ cu zaharul, este de 600 de ori mai dulce.
Ce sunt indulcitorii alimentari, comparatia cu zaharul, aceste subiecte sunt explicate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. "Indulcitorii alimentari sunt substante de sinteza, artificiale, sau substante naturale care inlocuiesc zaharul.
Zaharul natural este un compus format 100% din zaharoza - un dizaharid, format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Zaharoza are valoare calorigena, adica, in urma consumului, ofera organismului calorii.
Un gram de zaharoza este echivalent cu 4 kilocalorii. Substanta dulce, naturala, zaharul face parte din categoria zaharurilor rapide, cele care creeaza un stres al pancreasului, obligandu-l pe acesta sa produca o cantitate mare de insulina", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
De aceea, consumul de zahar trebuie sa fie moderat. Trebuie sa tinem insa cont ca zaharul se poate gasi la vedere (cubic sau tos) sau poate fi ascuns (in bauturi racoritoare, alcoolice, produse de patiserie, cofetarie). In decursul unei zile s-ar putea sa consumam glucide rapide, de tipul zaharului, in cantitati chiar nepermis de mari, in detrimentul zaharurilor lente, asa cum sunt amidonurile sau fibrele alimentare solubile sau insolubile.
"Acestea, spre deosebire de zaharul rafinat, au o valoare preventiva, in special in aparitia obezitatii, a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, a mentinerii unui echilibru intre colesterolul bun si cel rau si nivelul total al colesterolului sangvin", afirma prof. dr. Gh