Desi pana la primul zbor al omului spre Marte, prevazut pentru 2030, mai e ceva timp, savantii pamanteni au si inceput sa alcatuiasca meniuri care sa permita supravietuirea astronautilor pe durata Desi pana la primul zbor al omului spre Marte, prevazut pentru 2030, mai e ceva timp, savantii pamanteni au si inceput sa alcatuiasca meniuri care sa permita supravietuirea astronautilor pe durata lungii lor misiuni spatiale. Agentia Spatiala Europeana a primit deja 11 retete puse la punct de o firma frantuzeasca de gastronomie. Iata cateva dintre deliciile propuse astronautilor: "paine martiana cu dulceata de patlagele verzi", "coltunasi cu spirulina", "foitaj de cartofi cu rosii" si "orez cu lapte de soia". Pentru misiunile scurte de tip naveta sau chiar Apollo, necesarul pentru supravietuire, inclusiv hrana, poate fi imbarcat de pe Pamant. Ceea ce insa devine imposibil pentru misiunile de lunga durata. Pentru un metabolism normal, necesarul zilnic de apa, oxigen si hrana atinge in total 5 kg. Prin urmare, pentru sase oameni, echipajul clasic pentru o misiune pe Marte, s-ar ajunge la colosala cantitate de 30 de tone. De aici decurge si interesul savantilor pentru metode de reciclare a apei murdare in apa curata, a aerului viciat in aer curat, dar si pentru producerea hranei la bordul navei. "Pentru aer, ca si pentru apa, stim bine ce calitate e ceruta. In schimb, pentru hrana se pune problema acceptului echipajului", a explicat seful proiectului Melissa (Macro Ecological Life Support System Alternative), din cadrul Agentiei Spatiale Europene.
Legume cultivate in "dulapuri" sau in serele martiene
Asa ca au fost selectionate noua produse susceptibile de a fi cultivate de astronauti pe perioada zborului, in dulapuri speciale, la bordul navei, si in sere, instalate la suprafata planetei rosii. Aceste produse care vor sta la baza meniurilor martiene sunt o