Astăzi începe ultima săptămână din Postul Cră-ciunului, cunoscută de creştinii ortodocşi sub denumirea „Săptămâna Mare“. Este săptămâna în care cei mai mulţi credincioşi renunţă la alimentele „de dulce“, în favoarea celor de post.
Pe timp de criză, un tur al magazinelor şi al pieţelor din Focşani arată că mâncărurile pe bază de legume sunt ceva mai ieftine decât cele cu carne. Cartoful este una dintre cele mai ieftine legume şi cel mai des folosită, pentru că se regăseşte în majoritatea mâncărurilor de post. Un kilogram, în Piaţa Moldovei, se vindea cu preţuri cuprinse între 1,3 şi 1,5 lei. Cu toate acestea, cumpărătorii nu se înghesuiau. „Vin, dar vin clienţi puţini, care cumpără puţin. Vor câte două trei kilograme. Nu cu sacul, aşa cum se cumpăra mai demult. Soţia mea este de la munte şi de acolo aducem cartofii”, ne-a declarat Nicu, vânzător în Piaţa Moldovei.
Mult mai scumpă este fasolea, care anul acesta, în perioada postului, a ajuns la preţul record de 8 lei kilogramul. Preţul mare este justificat de precupeţi de seceta din vară. La fel de scumpe sunt şi ciupercile, care se vând cu 10 lei kilogramul. Ceva mai ieftine sunt rădăcinoasele, cum ar fi morcovul, care se vinde cu 2 lei kilogramul, ţelina şi pătrunjelul rădăcină, care se vând cu 4 lei kilogramul. Sfecla roşie, nemaipomenită pe timp de iarnă în salatele de crudităţi, se vinde cu 3 lei kilogramul.
Deşi suntem în decembrie, pe piaţă au apărut şi trufandale, cum ar fi salata şi ceapa verde, recomandate pentru aportul de vitamine. Costă câte un leu fiecare. Varza proaspătă se vinde cu 1 leu kilogramul.
Carnea poate fi înlocuită cu peşte
Postul Crăciunului este ceva mai permisiv la capitolul regim alimentar. Pe toată durata lui, în zilele de sâmbătă şi duminică, este permis consumul de peşte. Şi în cursul săptămânii sunt dezlegări la peşte, zilele fiind marca