Băimăreanul s-a impus pe piaţa de panificaţie din judeţ prin brutăria care funcţionează din anul 1994. În prag de Crăciun, pregăteşte cei mai buni cocuţi tradiţionali pentru colindători.
Gavril Achim se trage dintr-o familie de gospodari din Buciumi, Maramureş. De mic, a fost obişnuit cu munca. Şi-a dorit să răzbească în viaţă şi a reuşit ceea ce şi-a propus. Fascinat de maşini, a hotărât să urmeze Facultatea de Mecanică din Braşov. După absolvire, s-a angajat la IPIC-CF din Baia Mare. În cadrul întreprinderii, a ajuns şef de secţie la benzile de cuptoare de pâine. „Erau alte vremuri atunci. Înainte de Revoluţie, se lucra mult cu celebrele cuptoare-tunel, lungi de vreo 20 de metri. Într-o parte, intra coca gata modelată, iar dincolo ieşea pâinea gata coaptă", îşi aminteşte băimăreanul. Acesta nu se consideră un nostalgic, însă consideră că pe vremea comunismului oamenii munceau cu mai multă tragere de inimă şi erau motivaţi pecuniar. „Adevărul este că românul ştie să lucreze doar dacă are biciul pe spinare. Nu vreau să supăr pe nimeni... Dar uitaţi-vă la tinerii din ziua de azi. Nu mai cunosc valoarea banului, nu fac faţă la munci grele, nimic. E trist, dar asta e situaţia", arată Gavril Achim.
Din morar, brutar
În anul 1993, a construit o moară în localitatea Buciumi, împreună cu patru asociaţi. Aceasta funcţionează şi acum. „Proiectul a fost bun, ne-am impus pe piaţa de profil", adaugă afaceristul. După un an, în 1994, lui Achim i-a venit ideea înfiinţării unei brutării în Baia Mare. „Dacă tot aveam făină de la moara proprie, m-am gândit că nu ar fi rău să deschid şi o brutărie. Ideea a prins contur şi, de atunci, am ajuns să deservesc cu produse de panificaţie în jur de 30 de magazine alimentare din Baia Mare şi alte 15, în afara oraşului", spune Achim. Brutăria i-a acaparat întreaga atenţie, aşa se face că s-a retras din afacerea cu m