Consumat de cel puţin două ori pe săptămână, acest aliment previne bolile cardiovasculare şi îmbătrânirea prematură. Românii mănâncă de patru ori mai puţin peşte într-un an, comparativ cu media din UE, care este de 20 de kilograme pe cap de locuitor.
Peştele este un aliment indispensabil pentru buna funcţionare a organismului şi, cu toate acestea, prea puţini români consumă cantitatea de peşte recomandată. Potrivit nutriţioniştilor, peştele trebuie consumat de cel puţin două ori pe săptămână, deoarece are o valoare nutriţională excepţională.
„Carnea de peşte, spre deosebire de cea a celorlalte specii de animale, conţine o proteină uşor digerabilă şi de calitate superioară. În plus, are un conţinut scăzut de colagen şi este bogată în aminoacizi", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
De asemenea, peştele este o sursă importantă de calciu, de fosfor şi de vitamina D3 (colecalciferolul) în forma cea mai activă, iar această calitate îi conferă capacitatea de a fixa calciul în oase. Astfel, peştele devine una dintre cele mai bune surse de calciu, indispensabil în dezvoltarea oaselor. Studiile au arătat că, după vârsta de 28-30 de ani, în fiecare an se pierd două procente de calciu din oase şi, prin urmare, după cel mult 20 de ani, apare osteoporoza.
Protejează creierul şi inima
De departe, peştele este şi cea mai bună sursă de acizi graşi eşenţiali Omega 3 cu lanţ lung de carbon (EPA-DHA). Beneficiile acestor acizi asupra organismului sunt incontestabile, studiile arătând că sunt aliaţii de nădejde ai creierului, ai inimii, ai părului şi ai unghiilor. În plus, aceşti acizi încetinesc procesul de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi.
De asemenea, medicii recomandă peştele persoanelor care au probleme cu nivelul crescut al colesterolului, deoarece reduce