Apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în discuţie modul în care porcii ajung pe mesele îmbelşugate ale braşovenilor. O dată cu intrarea în Uniunea Europeană, poveştile despre adormirea porcilor înainte de execuţie, mângâierea lor pentru alinarea suferinţelor sau alte modalităţi mai blânde de sacrificare i-au pus pe gânduri pe gospodarii din Braşov. Anul acesta nu mai este loc de interpretări: fiecare poate să îşi sacrifice godacul aşa cum a învăţat din moşi-strămoşi.
Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Braşov nu le impune gospodarilor să respecte normele europene, însă le recomandă consiliilor locale să achiziţioneze asomatoare.
„Dacă ar fi să respecte recomandările Comisiei Europene, atunci ar trebui ca asomarea să se facă cu asomatoare agreate. Aceasta este o recomandare, obligaţia revine unităţilor administrativ teritoriale, care trebuie să achiziţioneze aceste asomatoare, să-şi instruiască personalul şi să le dea în folosinţă cetăţenilor atunci când aceştia le cer”, a declarat Dorin Enache, directorul DSV Braşov.
Asomatoarele sunt nişte pistoale cu bolţuri sau cu tije create special pentru asanarea porcinelor. Tija sau bolţul trece prin calota craniană şi străpunge creierul. Porcul scapă mai uşor dacă este împuşcat în cap, în loc să i se taie gâtul, pentru că moare instantaneu.
Toată mila de care ar dispune gospodarii pentru animalele lor piere însă în faţa preţului de achiziţie. Cel mai ieftin asanator costă 300 de euro, cam cât doi porci îngrăşaţi pentru Ignat. Totuşi, investiţia ar putea fi amortizată dacă este făcută de o comunitate, ea putând fi folosită de către toţi crescătorii de porci. În judeţul Braşov există 35.000 de capete de porcine, însă nu toate vor fi sacrificate de dragul mesei de Crăciun. Apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în discuţie modul în care porcii ajung pe mesele îmbelşugate ale braşovenilor. O dată cu