Cota de 9%, anunţată de Victor Ponta, ar reprezenta o reducere insuficientă pentru a face curăţenie totală pe piaţa pâinii. Patronatele vor o reducere-şoc prin care TVA la pâine să coboare sub 5%.
Guvernul condus de Victor Ponta a lansat un nou semnal care arată că nu va renunţa la reducerea cotel de TVA pentru alimente, premierul arătând că va constitui rezerve bugetare speciale pentru a contracara eventualele efecte adverse.
„Pentru pâine, strict contabil, ca să reducem TVA de la 24% la 9%, sunt 220-250 de milioane de lei pe care trebuie să-i provizionăm din altă parte, pe an. E vorba de 120 de milioane de lei pe care îi provizionăm pe semestrul doi, ca şi când i-am pierde“, a spus Ponta.
El a precizat că Guvernul nu are încă acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, arătând că această idee reprezintă un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai întâi doar pentru pâine.
Pentru specialiştii din sectorul de morărit şi panificaţie, nu efortul bugetar sau efectele sociale sunt importante, ci nivelul cotei reduse de TVA, despre care se spune că va fi de 9%. Ei spun că evaziunea nu va fi astfel redusă simţitor, pentru că 9% e un nivel prea ridicat pentru a-i aduce în piaţa „curată“ pe cei care acum lucrează la negru.
Pragul critic al şpăgii
Pentru a face evaziune şi în acelaşi timp profit, trebuie ca taxa eludată să fie destul de mare încât să merite riscul, adică banii astfel câştigaţi să fie suficienţi pentru a „unge“ mecanismele de eludare. Desigur, TVA de 24% este mai mult decât confortabil, ca dovadă că evaziunea din panificaţie trece de jumătate din piaţă. Dar nici 9% nu va fi tocmai deranjant.
„Este binevenită intenţia Guvernului de a reduce TVA, dar, în cazul pâinii, cota de 9% nu va fi suficient de joasă. Va fi încă atractivă pentru evazionişti, pentru că un profit (cât ar câştiga e