Sarmalele, friptura de porc, toba, piftia, salata de boeuf şi cozonacul sunt alimente nelipsite de pe masa românilor în ziua de Crăciun. Nutriţioniştii avertizează că în această perioadă obişnuim să mâncăm mai mult decât într-o zi obişnuită, astfel că riscul apariţiei tulburărilor digestive este destul de ridicat.
gândul vă pune la dispoziţie o serie de soluţii la îndemână pentru a combate indigestia, arsurile stomacale şi crizele biliare apărute în urma unei mese consistente.
● Persoanele care au ţinut post trebuie să evite să facă abuz alimentar, deoarece riscul apariţiei indigestiilor este ridicat. Abuzul de astfel de mâncăruri indigeste, aşa cum sunt produsele tradiţionale de Crăciun, împreună cu excesul de alcool pot declanşa crizele pancreatice acute. Astfel, este recomandat să mâncaţi puţin şi des.
● Ceaiul de rostopască reprezintă remediul ideal împotriva crizelor biliare. Specialiştii în fitoterapie recomandă plante care favorizează eliminarea secreţiei biliare, care uşurează digestia şi care calmează durerile. Un astfel de remediu este şi ceaiul de rostopască preparat dintr-o linguriţă de frunze uscate şi din 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile.
● În cazul arsurilor stomacale este recomandat să se bea un pahar mare de apă imediat imediat cum apare această senzaţie. Potrivit nutriţioniştilor, apa va dilua acidul şi senzaţia de disconfort va dispărea.
● Chiar dacă în perioada Crăciunului meniul este unul încărcat în preparate de carne, nutriţioniştii recomandă să mâncăm şi fructe şi legume. Acestea conţin fibre şi vor ajuta la combaterea indigestiei. Atenţie! Fructele nu se mănâncă pe post de desert. Acestea se servesc la o oră după felul principal. În caz contrar fructele vor fermenta şi există riscul apariţiei indigestiei.
● Faceţi mişcare. O scurtă plimbare prin parc este un remediu împotr