La echinocţiu, timpul s-a aşezat în cumpănă: egală zi, egală noapte, lume în echilibru. Un echilibru pe care stelele par să-l obţină azi - ca şi-n atâtea alte vremi - mai uşor decât oamenii. Căldură, prietenie, bucuria de a primi oaspeţi...
La echinocţiul anului 2009, rucăreanca Maria Rucsanda avea să-mi vorbească despre un alt echinocţiu, când gazde pentru oaspeţii veniţi de la Bucureşti ori de aiurea erau bunicii ei. "La noi, la Rucăr, se face turism de multă vreme... Bunica mea primea turişti, la începutul veacului trecut, spunând: «Vin boierii!...». Astăzi poate că noi nu-i tratăm pe turişti ca pe... boieri, dar cu siguranţă ca pe nişte oameni speciali, cărora le dedicăm timpul şi pasiunea noastră." Poate nu este o întâmplare că Pensiunea "Rucsi", pe care o conduce la Rucăr, este una dintre primele unităţi de acest tip din ţara noastră care e recomandată de prestigiosul... Ghid Michelin (aflu că o atare performanţă mai deţine Pensiunea "Casa Matei" din Berca). Şi cum ştim discreţia celor care fac recomandările pentru "ghidul roşu", chiar trebuie să o credem pe cuvânt pe Maria Rucsanda: toţi oaspeţii ei sunt trataţi cu aceeaşi (egală, echinocţială) grijă.
Drob de fasole
De ce am pomenit de echinocţiu? Pentru că la 21 martie a.c., la Pensiunea "Nedeea", sus, în Dealul Sasului, la mijlocul Culoarului Rucăr-Bran, munteni şi ardeleni s-au întâlnit într-o competiţie organizată de Filiala Argeş a ANTREC România şi Primăria comunei Rucăr, o competiţie numită "O masă într-o farfurie" şi la care concurenţii s-au grăbit să aducă bucatele cele mai gustoase şi arătoase pe care ştiu a le face. S-a întâmplat însă ca, dintre toţi, doar două pensiuni să încerce să respecte şi titulatura concursului. Adică chiar să pună pe o singură farfurie bucatele unei mese. Coincidenţă sau nu, cei doi concurenţi reprezentau chiar cele două pensiuni despre care